Spring til indhold

Hjælp til at styre tanker

  • 3 min read
  • af

Vi taler meget om at vi er individer, der selv tænker og handler. Vi taler om individualiserede undervisningsforløb til skoleelever. Vi taler om personlige trænere, der hjælper vores krop med at komme i god form. Men vi taler ikke så meget om, at vi skal have individualiseret terapi, hvis vi fx er angste, har stress eller er deprimerede. Og det er jo lidt forkert. Vi antager, at terapi, enten hos en psykoterapeut eller en psykolog, kan hjælpe os. Dette er måske grunden til, at mange mennesker vælger ikke at gå i terapi.

Behovet for hjælp stiger

Vi hører dog også om, at behovet for hjælp til at komme væk fra angst, stress, fobier eller depressioner stiger og stiger. Vi har måske ikke helt formået at få styr på, hvad de forskellige terapiformer kan. Og dermed er vi havnet i et mønster, hvor folk kommer i terapi uden, at de faktisk får det bedre.

Måske er vi også blevet meget dårligere til selv at kunne håndtere kriser. Nogle mennesker er stærkere – sådan psykisk – end andre. De har måske ikke brug for at komme i terapi. Måske kunne de nøjes med at gå til en coach. Andre har ikke en stærk psyke – og de har virkeligt brug for terapi. Men selve terapien? Er det god for alle. Ikke altid. Det er måske grunden til, at der findes mange forskellige terapiformer.

Metakognitiv terapi vinder frem

En terapiform, som ikke er så kendt endnu, er metakognitiv terapi. Dette er en terapi, der – kort fortalt – går ud på at hjælpe dig til at kunne styre dine tanker. Læs denne artikel: Hvad er metakognitiv terapi. Tanker er meget betydningsfulde for vores liv. Vi taler om tvangstanker. Vi taler om negative og positive tanker. Vi taler om tankemønstre. De påvirker os. Hvis vi tænker på noget, som er positivt, så får vi en følelse af glæde, kærlighed eller måske spænding. Hvis vi tænker på noget negativt, kan vi blive triste og kede af det.

De fleste af os har måske en naturlig tendens til at tænke lidt negativt om tingene. Hvis det går hen og bliver en vane for os, så kan vi ende med at blive angste, stressede eller deprimerede. Her kan metakognitiv terapi hjælpe. Det er nemlig en terapiform, der baserer sig på en teori, der handler om, at mennesket psyke regulerer sig selv. Det vil sige, at hvis vi fx bliver angste, så vil vores psyke automatisk hjælpe os forbi angsten.

Tankemønstre der skader

Nu er det jo bare sådan, at der er nogle mennesker, der ikke kan slippe deres angst. De har udviklet et tankemønster, der bevirker, at de fokuserer på de ting eller elementer, der bevirker, at de bliver angste. De har brug for professionel hjælp. Og her kan metakognitiv terapi være den helt rigtige behandlingsform – husk at vælge en god psykolog til det. Læs gerne denne artikel om emnet. Terapien går nemlig ud på, at den angstlidende bliver sat i stand til at kunne kontrollere det angstfremkaldende tankemønster – og dermed vil patienten kunne forstå, at tanken, som gør det angst, i virkeligheden er en illusion. Metakognitiv terapi involverer ikke medicin. Den involverer dog samtaler – og at patienten lærer nogle konkrete øvelser, så der kan komme styr på tankerne.