Nu har du længe gået og spekuleret på hvorfor det hedder kiropraktik. Din kiropraktor i Ballerup har fortalt dig i korte træk hvad kiropraktisk behandling går ud på: Ved hjælp af sine hænder og arme trækker og trykker kiropraktoren på dine led og knogler, så de ligesom falder tilbage på plads, så dine smerter et eller andet sted på kroppen forsvinder. Så langt så godt. Du har allerede mærket effekten af kiropraktisk behandling – og du er ret overrasket over hvor godt det har fungeret for dig. Derfor er du naturligvis også lidt mere interesseret i at vide mere om kiropraktik.
Hvad betyder ordet ”kiropraktik”?
Det er et ord, der er sat sammen af to ord: ’Kiro’ og ’Praktik’. ’Kiro’ er i virkeligheden et græsk ord, som betyder hånd. Og ’Praktik’ er faktisk også græsk og betyder ’praksis’ eller ’erfaring’. Samlet sammen så signalerer ordet – i moderne forstand – altså den praksis der ligger i at bruge hænderne! At vi så i dag bruger ordet om en særlig behandlingsform til smertelindring er vores samfunds beslutning. En behandlingsform, der i korthed går ud på at behandleren bruger sin viden om, hvordan vores skelet fungerer og via sine arme og hænder formår at lindre smerter i leddene i kroppen. I ryggen, i anklen, i nakken eller hvor det nu er, vi har smerter.
Håndspålæggelse
Og skal jeg være helt ærlig, så foretrækker jeg ordet kiropraktik fremfor håndspålæggelse. Håndspålæggelse lyder lidt mystisk. Det lyder næsten religiøst og får mig til at tænke på kvaksalvere, der intet vidste om hvordan de skulle lindre almindelige menneskers smerter. De lagde derfor hånden på hjertet imens de bad til Gud.
Lad mig lige slå det helt fast: en kiropraktor er ikke en kvaksalver. En kiropraktor har en lang uddannelse bag sig, hvoraf en del har det samme forløb, som en læges uddannelse. En anden del er derefter en specialisering hvor kiropraktoren fokuserer på skelettet, leddene og musklerne. Og hvor han eller hun får erfaring via arbejde på forskellige klinikker. Kiropraktisk behandling er i dag en anerkendt behandlingsform og du vil ofte få en henvisning til en kiropraktor af din læge, hvis dit problem handler om smerter i fx ryggen eller nakken. Kiropraktoren ved nemlig bedre end lægen, hvordan et specifikt smerteproblem skal håndteres. Bogstaveligt talt.
Kiropraktorer er yderst kompetente
Derfor skal du ikke blive nervøs, hvis du bliver rådet til at besøge en kiropraktor i stedet for til fx en fysioterapeut. Lægen vil nemlig være i stand til at kunne vurdere, hvad der vil være bedst for dig. Og ligesom han – eller hun – har samarbejder med fysioterapeuter, så er der altså også mange kiropraktorer, som han kan samarbejde med.
I nogle tilfælde handler smertelindring om at der skal gøres noget her og nu – i andre tilfælde handler det ikke om smertelindring – men om smertehindring. Og her er det at din læge vil vurdere, hvilken behandler, der vil være bedst for dig. Taler vi om genoptræning (smertehindring) så er fysioterapeuten måske det bedste valg. Taler vi om smertelindring pga. en fejl i skelettet, så er det kiropraktoren du skal besøge.